Colaborare Româno-Finlandeză pentru digitalizare industriala

Companii românești și finlandeze implementează de la distanță proiecte importante IIoT în perioada pandemiei COVID-19

Marcând o etapă importantă în proiectele IT comune Româno - Finlandeze, Harsha Engineers, filiala din România a Harsha Engineers Ltd. din India, unul dintre cei mai mari producători mondiali de carcase pentru rulmenți, împreună cu Zyfra, liderul digitalizării industriale finlandezo-ruse, a finalizat cu succes primul proiect în țară pentru a implementa un sistem Industrial Internet of Things (IIoT).

Un sistem de monitorizare a echipamentelor industriale este o componentă esențială a transformării digitale și a mediului Internetul Industrial al Obiectelor (IIoT). S-a dovedit a fi în conformitate cu cerințele actualizate pentru o fabricație rentabilă.

Ca parte a proiectului, Harsha Engineers și-a conectat echipamentele din Ghimbav Brașov, România, la sistemul de monitorizare în timp real și de colectare a datelor de fabricație a echipamentelor de prelucrare, Zyfra -MDCplus.

Sistemul MDCplus este proiectat pentru a urmări funcționarea mașinilor de prelucrare, productivitatea personalului și monitorizarea reperelor care se trec prin diferite etape de fabricație din secția de lucru.

Cu o acuratețe îmbunătățită a datelor, rapoartele și diagramele personalizate aduc beneficii organizației în evaluarea și eliminarea timpilor de întrerupere sau nefuncționare, îmbunătățirea eficienței generale a echipamentelor (OEE) și reducerea costurilor de producție. În medie, monitorizarea echipamentelor crește eficiența producției cu 20%.

Prin intermediul sistemului de monitorizare a echipamentelor, fiecare mașină transferă automat date despre propriile sale performanțe într-un singur sistem digital. Datele despre starea echipamentului, volumul de lucru și modul de funcționare al acestuia sunt trimise de la mașini la computere și alte dispozitive, făcând posibilă eliminarea promptă a timpilor de nefuncționare, precum și furnizarea unei evaluări obiective în timp real a calității activității operatorilor de mașini.

"Dezvoltările din domeniul Industriei 4.0 permit companiilor românești astăzi să creeze un efect economic fără nevoia unor investiții uriașe în modernizarea producției. Integrarea inteligenței artificiale (AI) cu soluțiile tradiționale de digitalizare bazate pe Internetul Industrial al Obiectelor (IIoT), precum sistemele de monitorizare a echipamentelor, vor contribui nu numai la creșterea eficienței producției, ci și la competitivitatea industriei românești la nivel global ", Dl. Mircea Bucur, Director General Harsha Engineers Europe.

„Pentru a conecta o mașină la sistemul de monitorizare, aceasta trebuie integrată în rețeaua locală internă a unei întreprinderi. Este nevoie de doar câțiva pași pentru a conecta utilajul la sistem de la distanță și pentru a începe colectarea de date. Îmbunătățirea continuă a sistemului este foarte necesară în contextul alertei ridicate din cauza pandemiei coronavirusului. De asemenea, ajută la accelerarea integrării monitorizării producției ”, spune Vitaly Tuyev, proprietar de produs la Zyfra.

„Sistemul de monitorizare în timp real al mașinilor MDCplus de la Zyfra și de colectare a datelor de fabricație crește eficiența a 330 de fabrici din întreaga lume, așa că suntem gata să împărtășim cele mai bune practici colegilor noștri români. Până în 2021 avem în vedere peste 200 de instalări a sistemului MDCplus în România ", a declarat Aleksandr Zadorozhnyi, director de vânzări internaționale la Zyfra.

Zyfra a conectat 10.000 de mașini CNC la sistemul său MDCplus. Proiectele au fost implementate în Bulgaria, China, Finlanda, Franța, India, Turcia și Singapore.

Acesta este al treilea proiect pentru Zyfra în România. În 2019, compania a conectat peste 10 mașini CNC la diferite secții deținute de Formplast în Orastie, sud-vestul Transilvaniei. Formplast este un producător de matrițe injectabile din plastic pentru industria auto.

Pachetul integrat de echipamente a fost furnizat, instalat și configurat de Zyfra, care sprijină, de asemenea, întreținerea sistemului de monitorizare și funcționarea acestuia, împreună cu suportul pentru instruirea utilizatorilor pentru o perioadă de minim un an.

„De la implementare, creșterea cu 10% a utilizării mașinilor a fost realizată imediat după conectarea acestora. O creștere suplimentară a productivității a fost generată datorită controlului și reducerii timpilor de întreruperi neplanificate și datorită transparenței procesului, optimizându-se producția.” a spus Dl. Mihai Giurgiu, proprietarul si directorul general al Formplast.

MDCplus vine și cu o opțiune de monitorizare a consumului de energie care ajută la o colectare precisă a datelor, având ca obiectiv diminuarea pierderilor de energie de la mașini în diferite moduri și condiții. Acesta ajută la analiza indicatorilor de calitate ai alimentării cu energie, pe  baza sistemului încorporat de inregistrare de date al consumului de energie.

În plus, service-ul automatizat și asistența pentru mentenanță ajută la reducerea timpilor de reparații și la creșterea duratei de viață ale echipamentelor prin lucrări de întreținere preventivă cu viteză și calitate optime. De asemenea, cu ajutorul analizei predictive încorporate, sistemul poate prevedea defecțiunile echipamentelor și poate controla consumurile de scule de prelucrare.

Pentru referințe:

Harsha Engineers

De la înființarea sa în 1986, Harsha Engineers Limited (Harsha) este cel mai mare producător de cămăși de rulmenți de precizie din sectorul organizat din India, în ceea ce privește capacitatea și operațiunile, și printre cei mai importanți producători de cămăși de rulmenți de precizie din lume, cu o cotă de piață de aproximativ 5-6% în segmentul global organizat al acestor produse din alamă, oțel, poliamidă, din punct de vedere al veniturilor.

Harsha este o companie bazată pe tehnologie, cu un accent puternic pe cercetare și dezvoltare, ceea ce a permis să dezvolte produse adecvate cerințelor clienților săi. Are expertiza pentru proiectarea și dezvoltarea internă de scule avansate care permit producția unor produse complexe.

Principalele unități de producție se află la Changodar și Moraiya, lângă Ahmedabad, în Gujarat, în India. De asemenea, au facilități de producție prin filiale în Changshu și Suzhou în China precum și o filială în Ghimbav Brașov în România.

http://www.harshaengineers.com/

Zyfra

Zyfra și-a început operațiunile în septembrie 2017 la Helsinki, Finlanda. Compania dezvoltă tehnologii de digitalizare industrială pentru utilaje, metalurgie, minerit și petrol și gaze. Soluțiile includ analiza predictivă și colectarea datelor, optimizarea proceselor tehnologice, sisteme de expediere automată, basculante autonome și echipamente teleoperate.

În 2018, Frost & Sullivan a numit pe Zyfra drept compania antreprenorială a anului cu soluția de monitorizare a datelor colectate de la utilaje, bazată pe inteligența artificială pentru industriile prelucrătoare.

Câștigurile Zyfra în 2019 s-au ridicat la peste 50 de milioane de dolari.

https://www.zyfra.com/

Formplast

Activitatea de bază a Formplast este orientată către proiectarea și execuția matrițelor de injecție din plastic, în special pentru companiile din industria auto, care solicită standarde ridicate de calitate.

Este o companie modernă cu peste 10 echipamente de prelucrare CNC de ultimă generație, care oferă un pachet complet de soluții.

O parte semnificativă a activității constă în controlul și repararea matrițelor de injecție, furnizarea componentelor lor specifice, precum și reprezentarea și susținerea produselor Gunther pe piața românească.

Fiind implicată în proiecte ale companiilor mari din sector, Formplast a construit o echipă puternică și bine pregătită, care este în permanență pregătită să implementeze noi tehnologii.

https://www.formplast.ro

G-8BKXFGFVXZ GTM-5QCLS8M 3364233713